Software implementaties vs Business Intelligence implementaties.
In de wereld van bedrijfsprocessen en data gestuurde besluitvorming zijn software implementaties en Business Intelligence (BI) implementaties twee cruciale stappen voor organisaties om efficiënter te worden en hun concurrentiepositie te versterken. Hoewel ze beide gericht zijn op het verbeteren van operationele processen, zijn de benaderingen en de resultaten van deze implementaties fundamenteel verschillend.
Om deze verschillen helder te illustreren, kunnen we een metafoor gebruiken waarbij een software implementatie wordt vergeleken met het aanschaffen van een auto. Terwijl een BI implementatie toch echt meer overeenkomsten vertoont met het inhuren van een personal trainer.
Software Implementatie: het aanschaffen van een auto
Stap 1: De keuze
Wanneer een organisatie een software implementatie overweegt, is het zoals op zoek zijn naar een auto die het beste past bij je behoeften. Je onderzoekt verschillende opties, vergelijkt functies, kosten en gebruiksgemak voordat je een keuze maakt.
Stap 2: Aanpassen naar behoefte
Na je keuze ga je over op het personaliseren van je auto. Wat extra functies zoals op afstand kunnen voorverwarmen en andere aanpassingen zodat het precies is zoals je op dat moment wilt. Goed te vergelijken met het proces van aanpassing van software aan de specifieke behoeften van de organisatie.
Stap 3: Leren kennen
Je kunt natuurlijk zo wegrijden, maar met een beetje kennis van de auto kom je een stuk verder. En wel zo handig als je weet wat dat ene rode lampje betekent. Zo worden medewerkers ook getraind in het gebruik van nieuwe software. Dit omvat het leren van de functies, het begrijpen van de interface en het integreren van de software in de dagelijkse werkstromen.
Stap 4: Gebruik en onderhoud
Zo’n aanschaf doe je niet voor eventjes of om zelden te gebruiken. Ook software gebruik je regelmatig en gedurende een aantal jaren. En net zoals een auto regelmatig onderhoud nodig heeft, vereist ook de software periodieke updates en onderhoud om soepel te blijven functioneren.
In essentie dus hetzelfde: je kiest een product, past het aan naar wens, leert hoe het werkt en onderhoudt het gedurende de levensduur.
Business Intelligence Implementatie: starten met een Personal Trainer
Stap 1: Definiëren van doelstellingen
In plaats van op zoek te gaan naar een kant-en-klaar product, begint een BI implementatie met het definiëren van specifieke doelstellingen en KPI’s. Zoals wanneer je een personal trainer inhuurt je ook begint met het stellen van fitnessdoelen.
Stap 2: Ontwikkeling van analytische capaciteiten
Een personal trainer zet vervolgens een gepersonaliseerd trainingsprogramma op, specifiek gericht op jouw doelen. Zo omvat een BI implementatie het opzetten van data-infrastructuur, het verzamelen van relevante gegevensbronnen en het ontwikkelen van analytische capaciteiten om de benodigde inzichten te kunnen genereren.
Stap 3: Begeleiding en monitoring
In beide gevallen wordt de voortgang van de klant nauwlettend gevolgd, inzichten gedeeld en aanpassingen aanbracht om ervoor te zorgen dat de doelen daadwerkelijk worden bereikt.
Stap 4: Eigen verantwoordelijkheid
Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de organisatie om de inzichten toe te passen en actie te ondernemen op basis van de geleverde analyses. Net zoals een personal trainer de klant niet fitter maakt, maar begeleidt bij het proces, maakt een BI implementatie de organisatie niet “slimmer”, maar ondersteunt het bij het nemen van datagestuurde beslissingen om zelf slimmer te kunnen werken.
Conclusie
Terwijl een software implementatie gericht is op het implementeren en onderhouden van een specifiek product, is een BI implementatie meer gericht op het ontwikkelen van analytische capaciteiten en het begeleiden van organisaties bij het nemen van data gestuurde beslissingen.
Hopelijk helpt deze metafoor om de fundamentele verschillen tussen deze twee implementaties te begrijpen en benadrukt het ook het belang van het juist kiezen en toepassen van deze strategieën binnen een organisatorische context.
Erik van Bueren, directeur EQ Group
Lees meer over onze oplossingen met Power BI en volg ons op LinkedIn.
Comments are closed.